Denna sida är flyttad till nya Komin!

Nya adressen: https://cityofmalmo.omniacloud.net

Om ventilation

Det finns tre olika grundsystem för att ventilera byggnader och också varianter av dessa. Till och frånluftssystem är den vanligaste varianten i våra fastigheter.

Till- och frånluftssystem
Till- och frånluftssystem (FT-system) har två fläktar, en som trykcer in luft (tillluft) i lokalerna och en som suger ut luft (frånluft). Med detta system kan uteluften värmas och filtreras inann den skickas in i lokalerna. Värmen i frånluften kan också återvinnsa. Detta är vanligast i våra fastigheter.


Frånluftssystem
Frånluftssystem (F-system) har en fläkt som uger ut den använda luften. Ny, frisk och ouppvärmd luft kommin till exempel genom ventiler i väggen eller bakom element.

Självdrag
Självdrag är den enklaste formen, helt utan fläktar. Det är vanligt i äldre byggnader och finns bara i några få av våra lokaler.

VAV-system kallas FT-system som är försedda med teknik som reglerar luftflödet i varje rum efter verksamhetens behhov. Blir det för varmt i ett rum eller om koldioxidhalten ökar varvar fläktarna upp och flödet höjs. Det här systemet sätter vi ofta in i nya byggnader.