Denna sida är flyttad till nya Komin!

Nya adressen: https://cityofmalmo.omniacloud.net

Ett ord eller flera?

Skriv ihop uttryck

Normalt ska uttryck som utläses som ett ord också skrivas ihop som ett ord, exempelvis tillfreds, nuförtiden, andrahandsbutik. Tänk på att stavningskontrollen i datorn ofta felaktigt föreslår särskrivningar av ord och uttryck. Är du tveksam, slå upp uttrycket eller ordet i Svenska Akademiens ordlista.

Idag eller i dag?

Det går bra att skriva både i dag och idag, bara du är konsekvent. Eftersom övriga tidsuttryck alltid skrivs i två ord – i natt, i övermorgon, i förrgår – kan det vara enklast att alltid skriva sådana tidsuttryck i två ord.

Ska det vara s eller inte?

Det finns sammansättningar av ord som fogas ihop utan –s, exempelvis miljöinspektör, chefredaktör, strandraggare. Andra ord fogas ihop med –s, exempelvis butiksägare, verksamhetsutövare, marknadstält.

Ibland går båda alternativen bra och i dessa fall bör du välja den form som har ett –s.

Elin är nämndssekreterare och Carina är nämndsordförande. Miljönämnden har nio ordinarie nämndsledamöter och nio ersättare.

Sammansättningar med siffror och ord

Det är lite knepigt att skriva ihop siffror med ord. Enklast är att skriva hela uttrycket med bokstäver: enprocentsregeln, sextimmarsdag, tioprocentig, ett tiotal personer.

Vissa ord kan du endast skriva med bokstäver: fyrtiotalister, trefaldig, förstamajtal, tredjeland.

I de fall du sätter ihop siffror och bokstäver är en tumregel att om uttrycket kan få bestämd form så kan det skrivas med siffra och bindestreck, exempelvis: 40-timmarsveckan (men: 40 timmars arbetsvecka), 10-årsperiod, ett 50-tal personer, 1960-talet.

Särskrivning

En vanlig felaktig särskrivning är att svenskans –s förvandlas till en genitivmarkör: körkorts tillstånd i stället för det rätta körkortstillstånd. Skriv inte: 5 års jubileum. Skriv istället: 5-årsjubileum (eller ännu hellre) femårsjubileum.

Ibland kan särskrivningar av svenska ord göra att meningarna får en ny, felaktig innebörd: en sjuk sköterska eller en sjuksköterska, rök fritt eller rökfritt.