Hur fångar vi det omätbara? Eller kanske snarare, hur kan vi mäta det som är lite svårare att få grepp om? Nu har du som arbetar på kulturförvaltningen möjlighet att anmäla dig till en utbildning där du får verktyg att arbeta med effekter och effektmål i din verksamhet.
Vi är stolta när antalet besökare i våra verksamheter ökar, och det med rätta. Men frågan är vad som döljer sig bakom dessa siffror, och fokuserar vi i tillräcklig utsträckning på hur vi arbetar? Hur kan vi bli bättre på att utvärdera oss själva och hur lyssnar vi in våra besökare? Kan vi ändra tankesätt från kvantitet till kvalitet? Kanske behöver vi ibland fokusera mindre på vad vi gör och mer på varför vi gör något – vad blir effekten för Malmöborna. Kulturförvaltningen bjuder in dig till en utbildning som fokuserar på just effekter. Vad är effekter, hur formulerar vi ett effektmål och hur mäter vi vilken skillnad vi gör för Malmöborna?
Utbildningen kommer att ges vid fyra tillfällen under 2019 och 2020. Varje tillfälle består av två utbildningspass med ungefär en veckas mellanrum.
I och med rådande situation gällande covid-19 är utbildningstillfälle 3 inställt. Vi kommer att erbjuda nytt tillfälle senare i höst. Information om nytt tillfälle kommer att komma ut på Komin så fort vi har bestämt nya datum. De som redan anmält sig kommer bli kontaktade via e-post.
Utbildningen vänder sig till kulturförvaltningens samtliga anställda, det vill säga både medarbetare och chefer. Innan du anmäler dig så är det viktigt att du har en dialog med din närmaste chef.
Utbildningen kommer framför allt att fokusera på metoden Generic Learning Outcomes (GLO) som är ett sätt att beskriva vad och hur människor lär sig på museer, bibliotek, arkiv och andra kulturinstitutioner. Det är ett sätt att kunna visa vilket lärande som äger rum och beskriva effekterna av den verksamhet som bedrivs. Syftet är bland annat fokusera på kvalitet i de upplevelser som en verksamhet erbjuder istället för att redovisa hur det går för verksamheten genom statistik och siffror.
Utbildningen kommer att vara ”casebaserad” och bygga på delaktighet, gärna utifrån något arbete som du som deltagare redan arbetar med i din verksamhet.
Utbildningen kommer att ges vid fyra tillfällen under 2019 och 2020. Varje tillfälle består av två utbildningspass med ungefär en veckas mellanrum. Din anmälan gäller båda dessa utbildningspass.
I Storbritannien har man inom museivärlden det senaste decenniet arbetat med verktyg som kallas för Generic Learning Outcome, förkortat GLO, och Generic Social Outcome, GSO. En översättning till svenska skulle kunna bli ”Allmänna effektmål för lärande” och ”Allmänna sociala effektmål”, men ofta används den engelska förkortningen även i Sverige. Syftet med verktygen är att med hjälp av en gemensam begreppsapparat kunna identifiera, mäta och bevisa effekten av verksamheten vid i första hand museer, arkiv och bibliotek. I och med att utvärderingsverktyget bygger på universella kriterier, kan den dock användas brett inom andra kulturinstitutioner och verksamheter.
Att arbeta med effektmål innebär att det är den förändring som besöket skapar som är målet, till skillnad från aktivitetsmål. Ett aktivitetsmål kan bockas av när de är genomförda, till exempel antal arrangemang/evenemang per år eller antal besökare. Ett aktivitetsmål säger inget om vad besökaren upplevde under eller efter besöket. Centralt för användningen av GLO och GSO är förståelsen av hur man skall nå effektmålen – detta sker genom dialog med besökarna i en spiralrörelse: för att veta vad effekten av ett besök blir måste man kartlägga besökarna och deras behov, något som sker i dialog och där dialogen i sin tur kan leda fram till nya effektmål.