Nya adressen: https://cityofmalmo.omniacloud.net/
Vid behov och om det bedöms lämpligt kan en nätverkskarta och en livslinje upprättas med den unga. Socialsekreterarens kan få en tydligare bild kring hur den unga upplever sin bakgrund och historia. Både den unga och socialsekreteraren får en bättre överblick hur nätverket ser ut samt när olika händelser av betydelse har skett i hennes eller hans liv.
Fyll i nätverkskartan utifrån fyra olika delar, familj, släkt, sysselsättning och övrig. Plus- och minustecken utgör om det är goda eller dåliga relationer till den unga. Ju längre in i kartans mitt namnen skrivs, desto viktigare är de för den unga. Ställ frågor till den unga gällande hot och våld och vem i nätverkskartan som utgör en rädsla. Finns det någon som den unga upplever som trygg och skyddande? Komplettera med ovanstående frågor. Beakta att de resurser som socialtjänsten finner i nätverket inte nödvändigtvis ökar skyddet för den unga.
Rita upp en linje och låt den unga berätta om sitt liv i olika åldrar från det att hon eller han föddes fram till idag. Låt den unga beskriva var och hur förändringar skett. T ex fanns det en period då den unga kände sig fri och trygg, började kontrolleras mer, började uppleva hot och våld. När skedde hot eller våld sist och av vem.
Ställ t.ex. följdfrågor som; Vad hände? Hur gammal var du? Hur mådde du då? Hur hanterade du situationen?
Det är viktigt att diskutera med den unga och medvetengöra henne eller honom på vad det innebär att t.ex. bryta helt med sin familj eller leva i ett skyddat boende samt vilka begränsningar det omfattar. Den unga behöver även informeras om vad som är realistiskt och möjligt ifrån socialtjänstens sida i de sammanhangen.