Instagram

Även om Instagram kan visas på en dator så är Instagram främst en mobil app, så du måste ladda ner appen innan du kan skapa ett konto. Instagram är gratis i både Apple App Store och Google Play.

Det finns två delar i Instagram:

  • Instagram-flödet (”Vanliga Instagram”)
  • Instagram Stories (Kallas även för ”händelser”)

Instagram-flödet

En videofilm på Instagram får vara mellan 3 till 60 sekunder lång.

Instagram stories (händelser)

Instagram stories är en funktion som byggts in i Instagram och låter dig ta bilder och videos i helskärmsläge på telefonen som sedan läggs till i din story som personer som följer dig kan titta på. Det du lägger i din story försvinner sedan efter 24-timmar.

Livesändning på Instagram

Det första du gör är att öppna appen. Därefter klickar du på kamera-knappen i vänstra hörnet. Där kan du sedan välja att starta en livevideo. Du gör alltså precis likadant som när du vill göra en vanlig story/händelse.

Upplösningar och format

Rekommenderade upplösningar

  • Lägsta upplösning - 150 X 150 pixlar (lägre upplösningar skalas upp)
  • Högsta upplösning - 1920 X 1080 pixlar (högre upplösningar skalas ner).

Rekommenderade upplösningar och format

  • Instagram-flödet - 640 X 640 pixlar
  • Instagram Stories - 750 X 1334 pixlar
  • Videoformat: MOV eller MP4

Marknadsföring på Instagram

Som på andra sociala medier har man möjlighet att annonsera på Instagram. Det finns tre olika format för reklam; fotoannonser, videoannonser och carouselannonser.

Videoannonser

Videoannonser ser ut som vanliga videoinlägg, men de har en etikett ovanför videon där det står ”Sponsrad”. De har också en “Läs mer”-knapp under videofilmen.

Du skapar Instagram-annonser med Ads Manager. Det är ett verktyg där man kan skapa och hantera sina Instagram- (och Facebook)-annonser. För att kunna använda Ads Manager så måste man vara administratör.