Nya adressen: https://cityofmalmo.omniacloud.net/_/handbocker/barn-och-ungdomsvard-asf
Enligt 6 kap. 5 § SoL ska det i första hand övervägas om barnet kan tas emot av någon anhörig eller annan närstående. Detta innebär att en eventuell placering i nätverket diskuteras med barn, föräldrar och anhöriga och det är en viljeinriktning att om möjligt samla nätverket under utredningens gång. Det ska framgå i utredningen att detta gjorts. Bestämmelserna i 1 kap. 2 § SoL om att iaktta barns bästa ska beaktas.
Enskilda eller sammanslutningar får inte bedriva verksamhet som syftar till att förmedla underåriga till familjehem (6 kap. 10 § SoL). Den uppgiften åligger socialtjänsten som också genom avtal uppdrar åt ett enskilt familjehem att för arbetsmarknads- och socialnämndens räkning utföra vården. Emellertid kan socialtjänsten uppdra åt enskilda eller sammanslutningar att föreslå lämpliga familjer för familjehemsuppdrag. Dessa familjer måste alltid utredas av socialtjänsten.
Vid val av familjehem ska arbetsmarknads- och socialnämnden följa socialtjänstlagens närhetsprincip. Närhetsprincipen är nära förknippad med helhetsprincipen, vilken innebär att man utgår från att den enskildes sociala eller psykosociala problem inte kan lösas isolerat från närstående personer eller den enskildes sociala miljö och sammanhang. Placeringar i familjehem eller annan vård och behandling bör ske så nära hemmiljön som möjligt.
Vid val av familjehem till barn med utländsk bakgrund ska särskilda ansträngningar göras för att barnet ska kunna behålla sitt språk och sin etniska identitet. Om lämpligt familjehem med samma bakgrund som barnet inte står att finna, ansvarar socialtjänsten för att utöver familjehemsplaceringen även vidta andra åtgärder, som kan stärka barnets fortsatta språkliga, etniska och kulturella samhörighet med sitt ursprung.
Syftet med mötet är ett ömsesidigt utbyte av information inför rekrytering.
Bedömning av lämpligt/a familjehem för utredning görs utifrån inhämtad information.
En utredning av familjehemmets förhållanden och förutsättningarna för den planerade vården ska genomföras innan nämnden ger uppdrag till ett familjehem. Utredningen görs lika omfattande oavsett rekryteringsväg och utgår alltid från ett särskilt barn, enda undantaget från detta är så kallade jourhem.
För att påbörja en utredning krävs att familjehemmet accepterar förutsättningarna för utredning och uppdrag utifrån barnets behov. Familjehemmet ska delges all sådan information om barnet och barnets familj som är viktig för att vården ska kunna genomföras enligt plan. Detta kan ske med stöd av 10 kap. 2 § SoL. Familjehemmet ska informeras om kända svårigheter i föräldrakontakten och de särskilda behov av stöd barnet har. När det gäller placering av ensamkommande barn är information särskilt viktig och ska innehålla svensk lagstiftning avseende familjehemsvård, uppdragets karaktär och förväntningar på familjehemmet. Oberoende tolk ska alltid närvara.
Ett familjehemsuppdrag kan inte tidsbestämmas. Avtalet ska hållas aktuellt vilket innebär att det ska ses över för att justeras om t.ex. barnets situation ändrats. Acceptans ska i detta läge även ske i förhållande till ekonomiska förutsättningar för uppdrag utifrån SKL Cirkulär 17:52 (pdf, 278.6 kB) samt Malmö stads krav på familjehemsutbildning.
Mer information om familjehemsutredning (word, 44.9 kB).
(word, 44.9 kB)
Familjehemssekreterarens ansvar vid utredning av familjehem:
Manual - Upprätta dokument för samtycke
Insamling av uppgifter
Sammanställning och bedömning
Avseende familjehemmet: Avtal upprättas när beslut om placering fattats. I avtalet ingår, förutom uppdrag, en genomgång av de ekonomiska förutsättningar som ska gälla. Av avtal ska bl.a. framgå uppdragets omfattning, uppsägningstid, parternas rättigheter och skyldigheter samt ersättningar och utbetalningstider. Ett avtal ska hållas aktuellt, vilket innebär att det ska ses över för att justeras en gång per år samt om t.ex. barnets situation ändrats.
Avseende barnet: Placeringsbeslutet grundar sig på en utredning enligt 11 kap. 1§ SoL eller 11 kap. 1,2 §§ SoL om barnets förhållanden och vårdbehov. I utredningen ingår även uppgifter som barnets historia, specifika behov under vårdtiden samt uppgifter om barnets nätverk och barnets och föräldrarnas inställning till vården. En separat vårdplan för den planerade vården ska finnas. I vårdplanen beskrivs syftet med vården, val av vårdform, hur umgänget mellan barn, föräldrar och andra närstående ska utformas samt på vilka villkor vården kan upphöra. Dessa uppgifter behövs för att med största möjliga säkerhet välja rätt familjehem och övriga stöd- och behandlingsinsatser för barnet.
För manual avseende barnets placering, se Manual Procapita - Handläggning barn- och ungdomsvård.
Manual - Registrera beslut om uppdrag som familjehem
Enligt 19 a § socialtjänstförordningen (2001:937) ska socialnämnden anmäla beslut om att placera barn eller unga i ett familjehem eller jourhem till IVO om beslutet innebär att fler än tre barn eller unga kommer att vara placerade där. Familjehemssekreteraren ser till att blanketten fylls i av socialnämnden och skickas till IVOs regionala kontor så fort ett beslut har tagits.
Familjehemsplacerade barn och ungdomar är olycksfallsförsäkrade genom Malmö stad.
Familjehemmen ska ha en hemförsäkring. Kontrollera särskilt att den gäller för barn utan uppehållstillstånd. Eventuell skada/självrisk för skada som är orsakad av ett placerat barn/ungdom kan ersättas efter besiktning och utredning av ansvarsfrågan av socialnämnd. Malmö stads skadesamordnare på enheten för trygghet och säkerhet, stadskontoret, kan rådfrågas.
Familjehemsföräldrarnas vård av barnet omfattas inte av sekretesslagens bestämmelser. De omfattas inte heller av någon annan lagreglerad tystnadsplikt. Skälet till detta är att ett familjehem i vardagliga situationer ska fungera som ett barns egna föräldrar. När familjehemmet får sitt uppdrag ska socialnämnden göra dem uppmärksamma på att handskas försiktigt med uppgifterna om barnet och dess anhöriga.